امتیاز موضوع:
  • 0 رأی - میانگین امتیازات: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
لیزر در دندانپزشکی
#1
لیزر در دندانپزشکی
 
لیزر در دندانپزشکی و درمان عارضه های دندانی
لیزر در دندانپزشکی مانند دیگر شاخه‌های پزشکی از کاربردهای فراوانی برخوردار است. لیزر در دندانپزشکی  به روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد که در ادامه بیشتر در رابطه با آن صحبت خواهیم کرد. لیزر در دندانپزشکی از کاربردهای فراوانی برخوردار است که با استفاده از این قابلیت بسیاری از ناراحتی و عارضه‌های دهان و دندان قابل‌درمان است. با استفاده از لیزر در دندانپزشکی، دندانپزشکان می‌توانند به درمان بافت‌های سخت و نرم در محیط دندان بپردازند. این امکان کمک فراوانی به اغلب دندانپزشکان برای درمان سریع مشکلات موجود می‌کند.

همچنین بیماران نیز از قابلیت‌های لیزر برخوردار خواهند شد چرا که درمان از این طریق برای آن‌ها درد کمتری را به همراه دارد و همچنین مدت‌زمان بهبودی نیز در آن‌ها کاهش خواهد یافت.  دندانپزشکان با استفاده از لیزر درمانی می‌توانند به درمان بافت‌های سخت مانند ترمیم، فیشور سیلانت، برطرف نمودن پوسیدگی و همچنین پیشگیری از آن و در بافت‌های نرم مانند درمان فرنکتومی، جراحی لثه یا میکرو جینجیوال و همچنین ترماتولوژی در بیمار بپردازند. در ادامه شما عزیزان را با انواع مختلف لیزر در دندانپزشکی آشنا خواهیم نمود و همچنین به توضیحات بیشتری در رابطه با انواع درمان از طریق لیزر خواهیم پرداخت.

آشنایی با انواع گوناگون لیزر در دندانپزشکی
امروزه استفاده از لیزر در دندانپزشکی بسیار گسترده شده است، نمی توانید بخشی از دندانپزشکی را پیدا کنید که در آن لیزر به کار نرفته باشد، لیزرهایی که در دندانپزشکی به کار برده می شوند برای هدف های مختلف قابل استفاده هستند و با توجه به این اهداف است که لیزرها نیز به انواع مختلفی تقسیم می شوند، به وجود آمدن انواع مختلف لیزرها با گذشت زمان و با توجه به تحقیقات گسترده و نیازهای پزشکی و دندانپزشکی بوده است.
لیزر در دندانپزشکی برای پیشگیری و درمان پوسیدگی و ترمیم دندان‌های آسیب‌دیده مورداستفاده دندان‌پزشکان قرار میگیرد. دقت دندان‌پزشک با استفاده از این روش بالاتر خواهد رفت. اگر شما برای استفادهاز این روش کاندید هستید، توصیه می‌کنیم در ادامه با انواع مختلف آن در دندانپزشکی بیشتر آشنا شوید. یک دسته ازاین‌گونه درمان‌ها توسط لیزرهایی که از توان به نسبت کمی برخوردار می‌باشند، انجام می‌گیرد. میزان توان لیزر در این‌گونه از درمان در حدود نیم وات و یا کمتر می‌باشد.
در این روش سلول‌های آسیب‌دیده طی فرایندهایی ترمیم می‌شوند. این نوع لیزرها شباهت زیادی به لیزرهایی که در فیزیوتراپی استفاده می‌شوند دارند، چراکه برای درمان التهابات در محیط دهان مورداستفاده قرار می‌گیرند. در نوع دوم میزان توانی که لیزرها برای درمان از آن برخوردارند به نسبت بالا بوده و از مقدار نیم وات بالاتر می‌باشد. اغلب کاربردهای این نوع درمان برای جراحی‌های مختلفی است که در ناحیه دندان و لثه صورت می‌گیرد. درواقع درمان از نوع لیزر پرتوان اغلب در بافت‌های سخت و نرم استفاده می‌شود. همچنین درمان بلیچینگ (سفید کردن دندان‌ها) نیز از این طریق تسریع می‌یابد.

لیزر فلورسانس برای تشخیص دقیق میزان پوسیدگی‌های پنهان در دندانپزشکی استفاده می‌شود. با استفاده از این لیز دندانپزشکان می‌توانند به میزان پوسیدگی در دندان‌ها تا حد بسیاری پی ببرند. لیزر فلورسانس در زمان استفاده به بافت دندانی تابیده‌ شده و در برگشت میزان پوسیدگی در بافت دندانی را به‌ صورت اعدادی بین صفر تا نود نشان می‌دهد. از این طریق متخصص به میزان پوسیدگی دندان پی برده و درمان لازم را برای بیمار آغاز می‌کند. همچنین با استفاده از این لیزر حاشیه‌های دندان‌هایی که دچار جرم‌های شدیدی هستند (در اثر این جرم‌ها لثه‌ها دچار خونریزی‌های شدید شده‌اند) نیز شناسایی می‌شود. استفاده از این تکنیک در دندانپزشکی میزان پی بردن به ضایعاتی از جمله خرابی و جرم دندان را بالا می‌برد.


تاریخچه لیزر در دندانپزشکی
اولین کسی که لیزر را ساخت تئودور میمن بود که ساخت آن در سال 1960 صورت گرفت، این لیزرهای نسل اول بیشتر برای جراحی های بافت نرم کاربرد داشتند، از سال 1966 تحقیقات برای کاربرد لیزرهای کم توان در دندانپزشکی آغاز شد و این تحقیقات تا به امروز، نیز ادامه داشته است. در دهه 80 با آمدن لیزرهای نسل دوم یعنی اربیوم که توانایی برداشتن بافت های سخت دندانی را داشت تحولی بزرگ در زمینه لیزر در دندانپزشکی صورت گرفت.

انواع لیزر در دنداپزشکی
لیزرهایی که در دندانپزشکی به کاربرده می شوند انواع مختلفی دارند که می توانیم به این موارد اشاره داشته باشیم:
لیزر دیود: لیزر دیود (Diode laser) نور را با قدرت بسیار بالایی را تولید می کنید که عمل جراحی را بسیار آسان می کند و کاربرد آن در دندانپزشکی بسیار گسترده است و برای جراحی بافت نرم و همچنین ضایعات تومور به کار برده می شود.
لیزر Co2: این لیزر در دندانپزشکی به منظور برداشتن ضایعات خوش خیم و بدخیم مناسب است و در واقع کاربرد آن برای جراحی بافت های نرم است.
لیزر اربیوم: این نوع لیزر یکی از مناسبت ترین لیزرها در دندانپزشکی می باشد، سیستم آن فیبر نوری است و با استفاده از آن میزان خونریزی دهان و دندان کم تر می شود و در نتیجه عفونت ها نیز کاهش پیدا می کند.
لیزر کم توان: این نوع لیزر در دندانپزشکی که اشعه لیزر آن انرژی پایینی دارد، برای درمان انواع التهاب، درد، از بین بردن بی حسی، آفت، تبخال و برخی از سرطان ها کاربرد دارد، ویژگی مهم این لیزر ترمیم سریع زخم می باشد.
لیزر پر توان: این لیزر نیز از اشعه لیزر با انرژی بالا استفاده می کند و هم برای جراحی بافت نرم و هم سخت کاربرد دارد.


مزایای استفاده از لیزر در دندانپزشکی
لیزر در دندانپزشکی با توجه به انواع کاربردهایی که دارد از مزایای منحصر به‌ فردی برخوردار می‌باشد. کاربردهایی که لیزر در دندانپزشکی دارد عبارتند از تشخیص و درمان انواع پوسیدگی‌های دندان، جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها، به‌ منظور سفید کردن دندان یا همان بلیچینگ، برطرف نمودن حساسیت‌هایی که در ناحیه دندان‌ها وجود دارد، تراشیدن دندان‌ها، انواع عصب‌کشی دندان‌های پوسیده‌شده، درمان و جراحی لثه‌های آسیب‌دیده، جرم‌گیری دندان‌ها، درمان انواع آفت دهانی و چندین مورد دیگر که می‌توانند از مزایای استفاده از لیزر در درمان عارضه‌های دندان و دهان محسوب شوند.
در میان انواع درمان‌هایی که در بالا اشاره شد درمان لثه از طریق لیزر از اهمیت بالاتری برخوردار است چراکه مانع از درد بسیار و خونریزی‌های شدید در لثه‌ها می‌شود؛ اما به دلیل قیمت‌های سنگین و بالایی که این نوع درمان دارد از مراجعه‌کنندگان به نسبت کمتری برخوردار می‌باشد. با توجه به مطالب ارائه‌ شده می‌توان این‌گونه اذعان داشت که لیزر در دندانپزشکی از اهمیت بالایی برخوردار است و روزبه‌روز در حال پیشرفت می‌باشد.

لیزر در دندانپزشکی به چه معنی است؟
به زبان ساده می توان گفت که لیزر دسته ای از نور با طول موج یکسان و هم جهت می باشد و بواسطه این همگرا بودن است که اثر متفاوتی نسبت به نور معمولی دارد و به عبارتی نوعی نور تقویت شده و متمرکز کننده انرژی می باشد.

بطور خلاصه می توان لیزرها را در دندانپزشکی به دو دسته کم توان و پرتوان تقسیم کرد. لیزرهای کم توان انرژی بسیار پائینی دارند و اثرات آن بیشتر کمک به التیام زخم ها و کاهش درد و التهاب می باشد. بطور مثال از این نوع لیزر در درمان آفت، تب خال، آسیب های عصب ناشی از جراحی های فک یا جراحی های دندانی و همچنین مشکلات مفصل فک استفاده می شود.

بوسیله لیزرهای پرتوان می توان درمان روی بافت نرم و سخت را انجام داد. مثلاً با کمک لیزر دیود (Diod) می توان درمان های زیادی انجام داد. به عنوان مثال جراحی های زیبایی لثه، به عنوان مکمل در درمان ریشه برای ضد عفونی کردن کانال عصب دندانی، رفع حساسیت دندانها، کمک به بلیچینگ جهت تسریع سفید شدن و ماندگاری بهتر.

با کمک لیزر اربیوم (Erbium) محدوده درمان حتی گسترده تر خواهد شد. مثلاً با کمک این نوع لیزر می توان تراش دندان را به راحتی و در بسیاری از موارد، بسته به آستانه درد بیمار، بدون بی حسی انجام داد.


استفاده از لیزر در دندانپزشکی برای انجام انواع جراحی‌ها
لیزر در دندانپزشکی با توجه به معاینات و تشخیص متخصص دندانپزشکی در برخی از جراحی‌ها برای فرد مراجعه‌ کننده لازم و ضروری است. بسیاری از این جراحی‌ها به‌دقت دندانپزشک بستگی دارد و همچنین در اثر ایجاد خونریزی‌های شدید ممکن است برای بیمار ناراحتی‌هایی را نیز ایجاد نماید. از جمله شایع‌ ترین جراحی‌ها با لیزر عبارتند از جراحی لثه و همچنین جراحی بافت نرم. البته موارد دیگری نیز از طریق لیزر جراحی و درمان می‌شوند که ما در این بخش به دو مورد از آن‌ها اشاره خواهیم نمود.
جراحی لثه با لیزر: برای اینکه دندانپزشک بتوانند مانع از عوامل حرکت دهنده سطح ریشه دندان‌ها شود در جراحی لثه از لیزر اربیوم استفاده می‌کند. همچنین در جهت اصلاح استخوان آلوئولار و همچنین بافت‌های نرم از این لیزر برای زیاد نمودن طول تاج نیز استفاده‌های فراوانی می‌شود. البته استفاده از لیزر اربیوم در مناطقی که میزان عرض استخوان‌ها در بین دندان‌ها کمتر است مانند قدام فکین بیشتر کاربرد دارد.
جراحی بافت نرم با لیزر: با استفاده از لیزر در دندانپزشکی برداشتن بافت‌های نرم با کمترین درد و خونریزی انجام می‌گیرد و همچنین برای از بین بردن سلول‌های سرطانی در این بافت‌ها نیز کاربرد فراوانی دارد. بهبود زخم در این روش سریع‌تر بوده و تورم کمتری بعد جراحی ایجاد خواهد شد.

آشنایی با کاربرد لیزر در دندانپزشکی
امروزه استفاده از لیزر در دندانپزشکی، بسیار گسترده شده است و کاربردهای زیادی را در خدمات دندانپزشکی شامل می شود، کاربرد لیزر در دندانپزشکی به پیشرفت علم دندانپزشکی نیز کمک فراوانی کرده است و علاوه بر آن موجب شده است که بیماران مانند گذشته دیگر با دردهای شدید حاصل از بیماری دندان و درمان آن درگیر نشوند، در این مقاله به کاربرد لیزرها در دندانپزشکی پرداخته می شود.

معایب لیزر در دندانپزشکی

هر چند استفاده از لیزر در دندانپزشکی بسیار مفید و تقریبا بدون عوارض است ولی در کاربرد آن باید دقت کافی انجام شود تا برای چشم، عوارض ایجاد نکند، از جمله معایب لیزر می توانیم به داشتن قیمت بالا، کاربرد نداشتن برای درمان ریشه و پوسیدگی، عدم کاربرد در روکش ها و بریج ها، غیر قابل رفع بودن پوسیدگی عمیق با لیزر، عدم توانایی لیزر در ایجاد حفره کامل و صحیح اشاره کنیم.
کاربرد لیزر در دندانپزشکی
انواع لیزر در دندانپزشکی کاربردهای زیادی دارند و امروزه تصور دندانپزشکی بدون لیزر کمی، دشوار به نظر می رسد، از جمله کاربردهای لیزر در دندانپزشکی می توانیم به موارد ذیل اشاره کنیم:
تشخیص پوسیدگی دندان: به وسیله اشعه لیزر که به سطح دندان های پوسیده شده تابانده می شود، مقدار پوسیدگی دندان، مشخص می شود.
پیشگیری از پوسیدگی دندان ها: یکی از کاربردهای لیزر در دندانپزشکی پیشگیری از پوسیدگی دندان ها به وسیله ذوب کردن کریستال های مینایی و دوباره کریستاله کردن آن هاست.
تراش دندان با لیزر: از دیگر کاربردهای لیزر در دندانپزشکی می توانیم به برش بافت های سخت مثل دندان و استخوان اشاره کنیم.
لیزر سفید کننده دندان: همان بلیچینگ دندان با لیزر است که برای سفیدی دندان ها به کاربرده می شود، البته لیزر بیشتر تسریع دهنده بلیچینگ دندان است.
رفع حساسیت دندان: در مواردی مانند ایمپلنت دندان، دندان ها به سرما و آب خنک حساسیت پیدا می کنند که با لیزر رفع می شود.
عصب کشی دندان: از دیگر کاربردهای لیزر در دندانپزشکی می توانیم به کاربرد آن در عصب کشی اشاره کنیم که بیشتر برای ضدعفونی کردن کاربرد دارد.
از سایر کاربردهای لیزر در دندانپزشکی می توانیم به جرم گیری، جراحی لثه، برداشتن بد رنگی دندان، ایمپلنت، درمان آفت و هرپس نیز اشاره کنیم.
پاسخ


موضوعات مرتبط با این موضوع...
موضوع نویسنده پاسخ بازدید آخرین ارسال
  دندانپزشکی ترمیمی mar12345 0 1,460 2018/04/23، 07:27 AM
آخرین ارسال: mar12345
  دندانپزشکی ترمیمی mar12345 0 963 2018/04/22، 06:52 AM
آخرین ارسال: mar12345
  دندانپزشکی شبانه روزی/ متخصص ارتودنسی mar12345 0 832 2018/04/21، 10:47 AM
آخرین ارسال: mar12345
  لیزر موهای زائد mar12345 0 821 2018/04/21، 07:46 AM
آخرین ارسال: mar12345
  دندانپزشکی ترمیمی mar12345 0 1,983 2018/04/03، 09:06 AM
آخرین ارسال: mar12345
  کلینیک دندانپزشکی topsite 0 1,858 2018/03/11، 01:55 PM
آخرین ارسال: topsite
  سئو دندانپزشکی topsite 0 1,587 2018/02/03، 03:03 PM
آخرین ارسال: topsite

پرش به انجمن:


کاربرانِ درحال بازدید از این موضوع: 1 مهمان